Фестивалчић

Почетна > Актуелно > Фестивалчић
Април

23

2015

Од 20.04. до 24.04.2015. године у Позоришту за децу одржан је 13-ти Фестивалчић где су се суграђанима представила деца предшколских група наше Установе, као и гости из Раче, Лапова и Баточине са 17 представа.
У питању су биле представе рађене по текстовима из дечје књижевности. Манифестацију је и ове године, као и свих претходних пропратило око 1500 суграђана. И овогодишњи фестивалчић био је хуманитарног карактера, па нам је посебно драго што је одазив био велики.

Иначе, ревија дечјих драмских игара, „Фестивалчић“, одржава се 13 година. Почели смо стидљиво, у вртићу „Цицибан“, а затим смо закорачили у Позориште за децу, где су деца предшколског узраста коначно била у прилици да не буду само посматрачи тј. публика на дечјим представама, већ и активни учесници, актери истих. Деца постају глумци. Сваке године, доћи до дечје представе као финалног производа који деца изводе публици, изискује пролазак кроз вишемесечни процес. Деца предшколског узраста у сарадњи са васпитачима бирају текст који ће драматизовати. Он се увек односи на дечју књижевност, бајке и басне. Оно што карактерише драмско изражавање јесте слободан покрет, као и спонтана употреба говора. Симбиоза покрета и говора јесте кључни моменат стваралачког драмског процеса. На тај начин деца уче да се представе као ликови који не могу бити у реалном животу, уче да каналишу емоције и на тај начин им се приближавају и бивају јасније различите породичне, друштвене и животне ситуације, што води ка бољем разумевању света који их окружује. Представе трају до 15 минута. Костиме и сценографију израђују кретивни тимови вртића у сарадњи са родитељима. Ова манифестација има и свој пратећи програм. У холу Позоришта за децу налазе се урамљени радови које су сликали малишани наше Установе и које осликавају представе које ће се гледати. Манифестација траје 5 дана. Поред деце предшколског узраста свих наших вртића учествују и гости из региона. Одржава се у априлу и има хуманитарни карактер. Део новца од улазница усмерава се у хуманитарне сврхе. На Фестивалчићу, публика је у прилици да погледа око 17 представа у извођењу малишана. Дневно представе прати преко 350 људи. У протеклих 13 година приказано је око 175 престава у којима је учествовало преко 2000 деце, а преко 20 000 људи је пропратило ову манифестацију. Фестивалчић је део културног програма града Крагујевца.